Monday, June 7, 2010

my patience has its limit...

yeap
i bet all of us is the same...
.
.
i hate it when u trust someone for a job, then he / she take it for granted...
.
.
thats what happened to us recently...
.
.
ape ingat duduk kat negara mat salleh nie semua nye perfect!
semua nya tip top!
HUH!
.
.
SAME JE!
2X5
5X2
(ever wonder why org dulu2 suke cakap 2x5, 5x2 nie??? nape tak 4x6 6x4 ke, 7x8 8x7 ke....same jugak concept dia kan...muahahhaa)
.
.
i do agree that in some part the westerners excel better than us...
but same goes to us...
there are other value that we do excel way better than them aswell...
.
.
thus jgn diagungkan sangat mereka2 nie
cewahhhh!
marah nampak!
hahahhahahahhahahaha
.
.
OFCOURSE!
.
.
ape case kalau bagi hantar repair plasma tv, 2 bulan pon tak siap2 lagie...
.
.
to note that its a brand new plasma...pakai sebulan, then no picture dah, tp voice ade...
so must be the fault on the screen kot...
.
.
ok dah rosak kene la call international hotline kan...
here its Samsung...
(no pun intended, but mmg for as long i live ni, beli je brg samsung surely rosak!...dulu2 lame dah beli fridge 1 door samsung, pakai sebulan jugak kaput...compressor rosak! itu hantar repair dlm 3weeks camtu trus refund credit change to another one...so we choose LG...so far alhamdullilah ok)
.
.
they ask us to bring the plasma direct to their service center...
which is located in a big city...
(hangin i ade org reply comment fb i cakap poor service tue becoz i dok kat HULU!...i bukan marah if he implies that i live in rural area, which infact mmg betol pon...those yg tau portland nie kat mane, surely know how rural it is...but hangin sebab dia generalize org2 hulu nie service tak bgus...ape case!
back home in kajang, we have our own repairman...we call him uncle theva...duduk kat sungai kantan...kampung jugak...tapi service SUPERB! thats why hes our family repairman :)...so mmg tak boley pakai laki tu! hahahhaa...emo kan ;p)
.
.
so bile dah hantar, trus senyap ok!
no courtesy call langsung!
NADA!
.
.
best part, bile kiteorg call byk kaliiiiiiiiiiiiii laaaa alasan n dalih nye...
boss takde laaaa...
incharge person cuti laaaa...
repairman dah kluar laaaa...
kedai closing for public holiday laaa, so repairman sume dah start cuti...
.
.
fine enough, dah suruh call balik siap tinggal kan numbers lagie...
HARAM!
.
.
to a certain point i boley terpikir
"eh DEJAVU plakkkk! macam all those stories dengar kat malaysia on reports dlm hak2 pengguna"
tapi bila gosok2 mate balik...
"aik im still in OZ"
.
.
haaaaaaaa amekkkk!
ingat malaysian je byk alasan...
.
.
dah tu bukan calang2 service center ok!
specifically appointed service center by that international brand!
.
.
so ade la 2 kali call (dlam byk2 call tue) dia kasi update kate,
"spare part on the way"...
bile spare part dah sampai
"the spare part damage on the way of delivery"
.
.
ok 1st time boley terima lagie la kan...
.
.
pastu call2 lagie,
GUESS WHAT!??!?!
.
.
SAME REASONING OK!
.
.
ape case...takkan deliver spare part 2 kali, both time rosak...
so selama nie mmg delivery asyik hantar brg rosak je la ek...
takkan bru lagie in the line of work tak tau proper ways to pack the stuff...
so tak suke la negative vibes nie!
;p
.
.
then we decided THATS IT!
.
.
trus call Samsung international buat report with chronological events, call logs bagai mintak tukar baru...
although tau that for us to qualify a replacement, the unit kene undergo repair dulu, if mmg tak boley nak repair bru boley tukar baru...
but in our case we said that our patience has its limit...service very poor with no courtesy call on the update...as if NOTHING HAS BEEN DONE FOR THAT 2 MONTHS!
.
.
after dah menegakkan hak hak pengguna (cewahhhh!)
baru la lega...
then 2 days after that trus Samsung international call kate they will refund the credit, and we can choose another tv or other item...
SYUKUR!
alhamdullillah!
.
.
so kesimpulan nye,
boley la beli breadmaker macam knv, ttm , ks!
(NOT!)
hahahahahhaa!
i malas makan roti...hehehhe...
.
.
actual summary,
PIKIR2 KAN LAAAAA...
bile mane kite nak cakap bangsa lain lagi bagus,
try hard to find the GOOD in our own!
;D
it always look greener at the other side,
but nothing beats roti canai, nasi lemak, lontong n mee kari back home!
muahahahahha...
ape kaitan, pikir2 la sendiri!
;D
.
.
peace pakcik samsung!
;)

17 comment(s):

TopsyTurvyMum said...

babe..
i tot u kat melbourne city..portland rupanyaa..ni la tak tau kisahh hihi..

i blom pernah kena lagi camni..huhuhu..
alhamdulillah dah settle..so, tak suka makn roti..tak jadi beli BM la ni..ekekeke

HiDEr said...

its true verde. i pun dah bosan local people asyik complain pasal negara sendiri, compare ngan negara luar but they dont really know apa yang berlaku kat negara sana. assume everything is great. kadang2 i rasa kelakar. masing2 ada positif n negatifnya. but yang penting depa takde 1st class roti canai, gerai nasi lemak makcik tepi jalan and lontong. Yummy!!!

Pinkwatch said...

oooooo cik mek... tell me about it! aku tak tahan sungguh bile org dok kutuk2 negara kita kata lembab la bla bla.. sedangkan macam la negara yg diorg duduk tu bagus sangat kan.... dulu pon aku merasa gini gak... aku dok komplen tv cabel rosak, internet rosak....masa tu dengan telewest (now virgin tp servis sama je lambat).. call giler punyer lama.. setengah jam/45 minit baru dapat cakap.. lepas tu nak mai repair tengok kerosakan pon lama dan lambat.. kalau masalah ngan gas or electric lagiiiii laaaaa.. dah la line tepon tu kena bayar.. mahal pulak tu cajnye.. (mmg angin la kalau ingat.. hahahaha) tu tak masuk kalau berurusan ngan city council lagi.. sama aje ngan berurusan ngan gomen kita kat sini.. birokrasi.. kat mana2 pon ade.. cuma kadang2 bile ngan org kita nie dia mudah sket.. kadang2 rasa negara kita nie lagi OK kalau mai bab2 nie kan....

hehehehhe

sabor2...

KS said...

i tak penah beli samsung. i always go for lg kalau ada bajet :P

aniway, kesiannya... habis u survive camne babe? u tgk muka mr doc? mr doc tgk u ke? hehehe.. oh, mr doc hantu bola tak? if yes lagi tragis coz WC is coming.

cepat2 pilih tv baru. kasik besarr punya!!! hehe

Zuhaini said...

oh.. kasihannya..

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

ttm : yeap...portland nan indah lg tenang! hahahhaha...tak reti makan bread sgt babe...tp mmg teruja tgk u ladies masak ;p

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

hid : like the say, u need to experience it then u know how its like ;) maybe they said it becoz of what they have been listening and potrayed on with...tak boley salahkan jugak...but then again, like i said, before we say anythg great of others or condemn anythg bad of our own, TRY HARD to find the GOOD in our own :)

jane_doe3328 said...

OMG verde, kisah u ngan samsung adelah sama ngan kisah me ngan samsung. huhu

1st beli hp. pakai seminggu, org call tak denga sore kita. pegi antar kedai katanya motherboard rosak. sebbaik still lam warranty

2nd beli dvd player + home theather. pakai tak sampai sebulan, asik takleh baca dvd. hantar repair, baik 3 hari, rosak lagi. hantar lagi, jadi benda sama sampai 3,4 kali. last2 fed up

3rd beli tv ngan washing machine serentak masa tu baru kawen. and guess what, masa me lam pantang - awal pantang tv kaput, nak habis pantang tuh motor washing machine tebakar siap berasap2 bagai lagi. not even reach 2 years pong

skrg nie ade satu microwave. dok tgh bet ngan hubby, bilakan akan tamat riwayatnyer. huhu

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

dilla : hahahahhahaha...SAME OK! agaks bengkerk gaks la bile bace (i think u r referring the same as what im referring kot...muahahhaha)...tp cepat2 mengucap...positive thoughts positive thoughts! hahahahhaha...pada aku same je mane2...coz it involves human...tho u have a superb system in place, if mentality doesnt progress in that individual, haru gaks babe ;p

tue aku tak cite lagie bab racism lagie...bayangkan dah 2010 nie haaaaaaa!!!
aku ingat mane ade dah skang nie...tup tup ade lagie...mat salleh plak tue...tk tau nak cakap ape dah la kan...yg penting rugi nye dia bukan kiteorg, so takde hal laaa ;D

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

ks : muahahhahahha...nasib mase mr.doc bru sampai that day, dia dah beli tv kecik satu, 2nd hand...die kate bile i sampai bru die beli baru...tue yg beli baru 42" tue babe...tp tak sampai sebulan tue buat hal tue ;p

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

zuhaini : u kesian kat sape babe? i ke yg kene marah ngan i? hehehehe

:: LadyVerde + Mr.Doc :: said...

jane : hahahhahahaha...lousy kan samsung nie...i guess tak lame tue mesti bankrup cam ford nanti...huhuhuhu...i miss brand NATIONAL :( thats the best brand ever kan...i membesar ngan national...mmg sampai i teenager still boley pakai lagie...pastue tukar panasonic dah kureng dah kannn ;(

meenyusuf said...

Same here in UK..some mmg better than malaysia,some hampeh!!Nak bukak bank acc,unggu sminggu baru dapat card debit,ok?kt Mesia,time tuh jugak dapat atm kad..Kat post office kna beratur berdiri..sampai lenguh kaki den..then nak psg broadband wireless sbulan,ok!Menci!

Anonymous said...

salam sis,
i do agree some our country punya servis lagi ok from others tapi biasala.. bila dok negara sendiri tak pernah nak appreciate asyik nak complained jer...
i pun baru tahu negara kita antara yang pantas boleh siapkan passport in 3 hours..coz other country have to wait for 2 weeks... that's makes me appreciate what i got in my beloved country

liss

Aida Narina said...

same goes here verde! I also felt that nothing beats roti canai, nasi lemak (alahai sedapnya) and lontong back home - apa kaitan? I pun tengah cuba mengait ni :p Memandangkan dah almost sethn tak balik, alamak semua benda kat sini nampak sedikit huduh (agaknya kecuali shopping mall) :p

zailamohamad said...

actually kan Verde, haritu i g kedai elektronik sebab nak survey LCD kan & dalam hati ni dah berkenan dengan Samsung (i love the design) tapi orang kedai tu bagitahu kitorang yang actually Samsung ada banyak masalah & ramai customer dia yang pakai xsampai setahun sudah ada problem. The best LCD in town so far adalah Sony / Toshiba. So seb baik kitorang xbeli Samsung..hehehee
We choose Sony Bravia instead of Samsung & hopefully tak ada apa-apa masalah dengannya *kalau tak i bakar kilang Sony tu*

Ops, lupa..my SIL pon baru je beli LCD Samsung & khabarnya pakai xsampai sebulan dah rosak..so i memang totally agree with you yang LCD Samsung ni ada masalah sket & maybe they should fix their problem sebelum ramai orang akan terkena kan

falindah said...

Aha betul lah Verde agree with you..same jer mana2 kat duniani. tak kira hulu ker dok....2x5=10...5x2=10...omputihni banyak makan cheese..itu yang merekani malas skit nak layan kita..esp. outsider..apapun semuani kena ambik iktibar...:D

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
This is a personal blog. The views and opinions expressed here represent my own and not those of the people, institutions or organizations that I may or may not be related with unless stated explicitly. My thoughts and opinions change from time to time as I come to learn more and develop my understanding about the things and issues that I am blogging about. This blog just provides a snapshot of the knowledge, views, and opinions that I hold at a particular point of time and these might most probably change over a period of time. I reserve the right to evolve my knowledge, thoughts, and viewpoints over time and to change them without assigning any reason. This blog includes links to other sites/blogs operated by third parties. These are provided as a means of convenient access to you to the information/opinion contained therein. I am in no way responsible for the content of any other sites or any products or services that may be offered through other sites.

:: OurWedding2004 ::

Gorgeous People Passing-by ;)