Wednesday, August 19, 2009

babe, pinjam RM500 boley????

have u ever encountered a situation where u were approached by a 'friend', ur high school friend (which u hv not been communicating with each other except from approving 'requet for friend' thru facebook...in actual fact, high school friend yg u bese2 je baik ngan dia, yg u dah berkurunnnnnnn lame tk jumpe since habes high school), n suddenly die tercongok depan rumah u, n after giving salam trus die bukak mulut cakap
"BABE,
AKU NK PINJAM DUIT SKET...
aku terdesak skang nie...
RM500 pon jadi laaaa...
U R MY LAST RESORT"
(pix googled)
.
.
that moment...
off all the things, i terpikir
"GOSHHHH DIE NAK ROMPAK AKU KE!??!?!"
boley tak!??!?!
muahahhahahahahhaha
"APE INGAT MR.DOC & I CAP DUIT?!?!"
.
.
seriously, i haven't met her for like ages...
n so suddenly she stands infront of my house n even without asking how am i doing, asking for my money?!?!?
.
.
i little bit off dont u think
.
.
in actual fact i dont mind lending my money to those close to me ie family members...ONLY IMMEDIATE FAMILY MEMBERS that is!
:)
to cousin etc (not that they have been any ;p) pon i akan pikir ribu kali ok...
n friends ape tah lagie...
sorry to say that since im not easily trusting other people in this sense...
some might say that ape salah nye tolong kawan mase susah...mane nak tau mase kita susah plak camne kan...
i agree,
tolong cara lain maybe im OK...
but monetary wise, agaks susah skets...
.
.
n my decision not to gv in to her demand was indeed based on other significant reasons aswell...
when asked what the money is for?
mule2 she said 'nak makan'...
sorry laaa but dont u think that RM500 is a bit too much for makan2...
when i buat muke confuse she then said that
"aku before kahwin ngan husand aku, aku tak tau yg husband aku nie kaki pinjam ah long...so aku desperate sangat nak pinjam duit"...
then it makes sense laaaaa!!!
.
.
but then again, if i were to help her, wouldnt it jeopardize mr.doc n me?!?!?! mane tau later dh pandai ugut ke kan nak mintak lebih, sape susah?!?!
.
.
what ever it is...
i still stand by my principal
:D
.
.
(pix googled)
n after consulting mr.doc,
we confronted her n apologies secara lembut saying that we cant help her in that manner...
i hope she understand...
n deep down inside me i pity her...
if btol la what shes been telling me about her husband nk settle debt with those loan sharks, i seriously pity her...
for me sangat terkutuk seorang husband yg memaksa wife begging other people for money just to cover his arse!!!
CUKUP KEJI!!!
.
.
ENOUGH SAID
!!!
;(

49 comment(s):

pinkyfrogshop said...

ada juga orang macam itu yek dear. Desperate gile a tuh, atau muka selamba jek.

HiDEr said...

Hmmm.. if i were u pun i dun think i akan bagi beb. Lebih2 lagi berkaitan dengan ah long ni. Bahaya since dia orang akan sentiasa dlm hutang so akan terjadi ur fren akan keep on going minta pinjam duit dari u. andddd ah long ada pengintip.. oh! no no.. good decision :) n for her husband, mmg sangat2 terkutuk la kannnn! so, dah sihat ke?

Zuhaini said...

well, i think it was a right decision.. because once dia dapat dari u, next time sure dia akan datang lagi, dan mungkin will ask for more..
but memang kasihan being in her shoes.. aduhai.. :( why la dapat husband gitu..

Baiti Mustafa said...

hmmi have to say la that girl has lotsa guts la for downright asking for money..

i pon penah gituk jugak, masa memula kawen dulu (ngan i sendiri takde duit), ada a fren of a fren datang suddenly and memang sedih² nangis semua..

my mistake la i ni lembut hati and kesian..i bagi la..and nak mintak bayar balik punya la susah!! macam² alasan!..

u did the right thing..i pon hanya my siblings or real best friend jek..

MommyCT said...

Rasanya ramai yg terkena mcm ni. My hasben dulu kena gak. Kesian nye pasal sbb kawan tu bg alasan nak beli susu anak pun takde duit. Lepas tu asben tolong lg bila dia nak buat loan bank utk buat small business. Asben jadi salah seorang guarantor. Tup2 asben yg dpt surat kena masuk court sbb tak bayar loan. Belas2 ribu jugaklah dah masuk interest semua. Terduduk asben kejap. Call kawan tu tak angkat dah. Nasib baik rumah parents sekampung ngan my asben nye parents. apa lg my FIL pergi redah rumah mak dia n bgtau apa anak dia buat. Lepas tu paksa sister dia setelkan loan tu....phewww! Tak pasal2 kan.

I penah gak bagi kawan pinjam. Tapi tak pernah lebih RM50. Salu I cakap itu je yg I mampu. Sbb I pikir kalau dia tak pulang kan takde le ralat sgt..kalau beratus2 ..isk..

Betty A. said...

mmg u x patut bg pinjam....bkn la keji ke ape...

im sure lps nih bukan kata bertahun2. malah selamanya u x kan jmp dia....

Pinkwatch said...

ish terkejut jap baca citer!!

tindakan yang betul.. kalau once u start bagi, selamanya dia pandai mintak lagi dan ntah tatau la bile nak bayar... korek sana korek sini kambus sana tak tentu lagi terkambus kat sini... ;)

Fynnaz said...

Hmm penah kena. Infact byk kali gak lah. Macam lah muka ni mcm cap duit. But tak sampai hati gak lah. Biasa Fin bagi half or kurang dari yg dia mintak. Alhamdulillah dia bayar blk cuma lambat skit lah. Bukan apa, kesian sgt huhu.

TweetyPeak said...

i pun pernah kena camtu.. situasi apa yang lady fikir tu pun i pernah terfikir. eii nak bagi ke tak.. dah la kekadang cepat kesian. tapi once u dah said no, org ckp it will be easy.. once kata yes.. memanjang la dia akan depend on you. nowadays mcm-mcm thank god la i banyak delete member fb yg tak berapa nak ngam ..hehe

KS said...

eee kalao betol la dia buat gitu sebab nak tolong husband dia kaki ahlong tu, hishh.. mmg patut kena lempang laki tu..

dia ada anak? kalo ada anak, kesian sungguh kat anak dia.. :(

MrsSluRp said...

well, i think it was a right decision..and u have the right not to give!
but me also learn frm the mistake..sbb pernah le jgk terbg pd mmber yg camnih kan..long lost fren bleh kira then sympaty punya psl bg..then till now ilang xtau pi mana...so like u said la kan..now xde lah nak bg pinjam ke apa..
ps : mmg kalo org terdesak skang nih snggup buat apa aje..selisih lah & mintak dijauhkan...

Shopaholic Mama said...

yep better dont start it (lending $) coz it will never stop.

I did few times & its as good as gone the moment I gave the $ away.

But think positive, on hindsight, its better the $ is not returned so that they wont keep coming back for more! I mean, once they bayar balik, then they might borrow again. kalau tak kasi balik, they will segan nak pinjam lagi! Tulah my theory..

Niza @ Anis said...

yes sis!n u did entertain her in a very gud way ;)

i had this experience couple of times b4.be it during my uni days,or now.

there was once,during my uni days,my roomate wanted to borrow me RM400 to SPEND THEIR HOLIDAYS WITH HER BF in GENTING!!i was like,wth!!euwww!!kang dorg doing something bad,i plak turut same berdosaaa :(

Wawa said...

i would do exactly like what u did.

call me mean, but money can makes people lost friends, and relatives and sometimes even families.

last week punya Oprah show cerita pasal duit and duit and duit. One of the show tunjuk jika kita asyik pinjamkan duit kat orang, sebenarnya it brings more harm to them apart of draining ourselves.

i faham, orang tu dah susah la tu menyebabkan dia terdesak nak pinjam. but not all are genuine case.

Anyway, if her husband ada hutang dengan loan sharks, i pity her so much. i pray that she'll be able toget out of the situation.

honeylanz said...

terkejut sbb dia terus direct jumpa. in mycase, myfren just sms aja..bkn x nk tlg tp byk benda nk kn pertimbangkan...

Real Woman said...

aiyoma..macamana dia tahu yr house??? scary nya!! anyway i pernah gaduh dgn my best fren dulu pasal dia tak byr hutang and since then which was berbelas tahun dulu, i dah stop bagi sesiapa pun pinjam duit! lain la kalau niat nak sedekah je ka dia kalau dia tak dpt byr. to me baik masam muka slm dpt pinjam duit dari masam muka sbb tak dpt balik duit kita!

calla_lily said...

Yup, I agree that you didn't.

Sometimes when you start giving, they will never stop to ask. It's not that we don't want to help, but for reasons like this, she I think she has to take matters in her own hands.

What an irresponsible husband she has! It's a pity really... Hope she gets to solve her problem.

Pink Mama said...

Dear, it happen to my bf. Kawan lama tak pernah jumpa sekali call nak pinjam duit. Selagi tak dapat akan keep harrassing until my friend tak tahan and just bank in the money. Reason samalah nak bail out boyfriend dia yang hutang Along. I think these ppl just want to con jerlah. Imagine if she ask from 10 orang. Berapa dah dia dapat. I think u made a wise decision dear

MN said...

my friendship is more valuable than the amount of money that i am going to lend.
so, kalo kawan tu tinggalkan kita just because kita tak nak bg pinjam duit then, too bad.

hot mama said...

hmm..i penah kena camtu gak mase memula keje dulu...member asyik pinjam jek, padahal dia pun dah keje.just because she couple dengan mamat anak org kaya n nak berlagak kaya n pinjam sana sini.. ingtkn i sorg jek kena.. tp ramai lg other frens yg kena ngan member nih.. tp each time pinjam rm50 gak la... campo2, banyak jugak huhu...now die dah kawen n mamat tu n kalo jumpa mase gathering ke, member lain punye wedding ke, die buat cam xde pape jer...nk mintak pun segan...

DaZzlingLilLy said...

kesian jugak kat die tu..sebab husband buat perangai dia plak yg terpaksa jadi muka tembok..i pun sama dgn u sis..susah skit kalau bab nak pinjam kan duit utk org yg secara tetiba dtg nih..

Filla ~ Kasih Aleeya said...

paling takut kalo org dtg pinjam duit.. melainkan kita betul kenal..(sedara2 rapat).. eish.yg laki dia tu pon mmg giler arr.. agak2 lah takkan sampai rela wife gi begging nak duit?...sib u pandai tolak lembut2.... ;)

busyuksayang said...

mmg sgt keji...pity ur fren

n.i. said...

u made the right decision babe! i tak pernah kena but my husband & in-laws and my arwah ayah selalu kena... memang selalu buat citer sedih la... takde yg sedih melainkan sedih2 belaka...

there was this one time a friend of my husband buat muka kesian kata mak dia sakit teruk and perlukan duit... so my husband and kwn2 buatlah fund raising dapatlah 1-2k...

it turned out yang mak dia sihat walafiat and dia guna duit tu utk melabur kat mesin kuda!!!

anyways, kita doakan agar kawan u ni dipermudahkan cara utk selesaikan masalah dia... kesian gak (kalau betul la citer dia & ahlong ni)...

Mrs Taz said...

... akak pun dah pernah kena .. bukan sikit lak tu ... beratus ribu , nangis tak berlagu .. sejak tu orang nak pinjam 100ringgit pun sori la .. kim salam banyak² dah serik ..

Chika said...

my parents selalu kena. Kadang2 tah sapa2 je datang rumah nak pinjam duit. Macam nonsense sangat.

Pinjam nak terus 500 pulak tu. HAHA.

Anyway verde, lepas baca entry u pasal u kena influenza A tu i jadi takutla pulak. I pon macam tak sehat dua tiga hari ni.Dahla my husband banyak patient H1N1 siap kes kematian la apa T___T

Nurhayati said...

sama la kita..

tapikan kesian la dia kan cam mintak sedekah plak tuk bayarkan utang laki dia huhuhu

Nadia Dzai said...

ade juge la orang macam nie. kalau close friend tue takpe la juge. make sense laaaa.. u did the right thing babe! if u kasi, mesti je will never stop!

uHuHu LoVeR said...

mmg tepat skali u tak bg pinjam Verde because once u bagi nanti definitely she will come back and ask for more. seriously! org macam ni tak reti malu btol. mmg i sound mcm jahat but if nak tlg org pun kena tgk jugak what kind of person he/she is.

RENDA said...

Kawan saya pernah alami this situation.
Suami Kakak dia pinjam RM 10K dari Ahlong..

Then kakak dia terpaksa mintak sedekah sana sini sbb takut anak-anak dicederakan..


So,moral nya
jangan sesekali pinjam Ahlong durjana..

Mereka cuma nak untung,bukn nk tolong!!

RENDA said...

Kawan saya pernah alami this situation.
Suami Kakak dia pinjam RM 10K dari Ahlong..

Then kakak dia terpaksa mintak sedekah sana sini sbb takut anak-anak dicederakan..


So,moral nya
jangan sesekali pinjam Ahlong durjana..

Mereka cuma nak untung,bukn nk tolong!!

Roz Razalli said...

mmg kesian...

tapi good decision made by you...

sometimes we just have to be cruel to be kind, kan?

yaya said...

Gosh kesiannya ur friend tu husband ide suka hutang along, if i in ur shoes i pun tak bagi pinjam...

miss R.e.p.u.n.z.a.L said...

kesian kak..
tapiiiii ~
nnti dah biasa sgt. akn slalu pinjam punya..
trust me..
tapi ishhh..siyan la..
mostly y pinjam duit linda pon..ada yg tak byr..
so betul la kan?
do not trust anybody

jua said...

eh, kalau i..i ketuk pintu rumah u 'babe, nak pinjam chefel pan boleh sbb i nak masak banyak, kena ada extra chefel pan =)'

The Queen Bee said...

kesian pun ada. tp i pun bukan jenis mudah2 bg duit kat org... kalau org fakir miskin takpe nak sedekah..

if i jd dia kan i tinggalkan je laki durjana tu. tak guna betul!!

Arlina Rosli said...

saya selalu di datangi situasi mcm ni. dulu mmg kesian jugak tp skrg saya bkn tak kesian tp buat cara lain.(apa korg igt saya ni ada mesin duit ke?) hahahhaa mcm tu la rasa dlm ati.sbb kdg2 tak agak2 nk pinjam dgn jumlah yg besar... ribu2 pun ada. teruk. so, bila yg dtg ckp mmg xcukup duit nk mkn, saya sudah sediakan beras,bihun, milo n bilis dalam satu hamper..bole la mkn utk sminggu. so, kalau dorang mintak duit tu bkn utk mkn, i cant help. sampai ada dtg nangis2 ckp husband tinggal n anak 2 ari tak minum susu....mmg touching la.tp kalau selalu mintak baik la anak tu bg pada saya biar saya yg bela.
full stop!
sorry verde, tumpang emo jap!

reena said...

Ya Allah..Kesian pun ada kat dia..Ye laa..Dia yang terpaksa tanggung akibatnya..Hmm..

::The Shopaholic Tauke:: said...

kesian jugak kat perempuan tu,but u made the right decision...kalau bagi sekali,confirm dia akan dtg semula next time merayu2 lagi...patutnya that women tinggalkan aje lelaki mcm tuh..menyusahkan hidup sajerk!!!

My Life My World said...

Apa yang U buat tu adalah betul. I agree with U

LEENEEL said...

Bab duit ni baiklah fikir sejuta kali b4 beri pinjam. Sebab tukang pinjam akan beri 1001 sebab nak delay bayar hutang.

Masa nak pinjam, macam-macam janji, macam-macam alasan. Masa nak bayar, macam-macam tipu helah. Dah masukkan duit, bila check takde, tanye, oh tak sempat la, itu la ini la, tapi tadi dah bgtau dah masuk. Camne? Kalau kita senyap, dia pon senyap.

I dah serik! Malas dah nak mintak-mintak. Dia rasa nak bayar, bayarlah, else dosa tanggung sendiri. Tak berkat!

Drama Mama said...

oh suaminya memang sangat sangat keji. verde, i pernah encounter such situations where a good friend yang pernah pinjam my money and susah sikit nak bayar, mintak nak guna my credit card!!! can u believe it??? as i was the type yang susah sangat nak say no, i dah takut sangat2 terjebak and after much contemplations I had to use my hubby's name to be excused from letting her charge her flight ticket to my account.

tsk tsk tsk...macam tu punya kawan pun ada.

omey83 said...

A very wise decision babe. Jangan tolong orang yang associate ngan along ni. memang kesian tapi kalau nak tolong jugak make sure jangan sampai along tu tau source duit tu adalah dari u coz along ni once diorang dah tau orang yang berhutang tu ada source baikkk punyeee silap2 dia jumpa u pulakk..memang carik masalah.

allie said...

HI Verde,

I nak tanya apa reason yg you bagi kat friend yg nak pinjam duit tu?
Teringin sangat nak tau....
Dulu friend I yg kena retrench pun nak borrow money from me through sms-tapi I terus tak reply sebab i tak tau nak jawab apa...so sampai sekarang I rasa a bit guilty sebab since then the friendship is lost just because I don't know the right word to say.... so kasi la tips.. heheh thanks

nana said...

siannn..kalo i, mesti i 'terbagi' pinjam. pastu mesti mcm nyesal :(
::tu namanya x iklas nk bg pnjm tp kecian::

gEe said...

kalu dulu kan mmmg i akan bagi..punya lah baik hati i ni..kawan2 i selalu mintak duit i dok hulur tapi sampai satu tahap i dah belajar to buat donno jer...mula2 rasa guilty tapi lepas tu dah biasa..recently ada sorang mamat kat opis i nak pinjam 2.5k sebab nak bayar along..dia hutang along 4k..bulan2 wajib bayar interest 8%=320..so dia kata kalu pinjam duit kat aku leh settle kan along tu n bayar kat aku bulan2 300 with no interest...wtf...ingat i ni ceti ke apa..anw i tak bagi pun..rasa guilty gak sbb dia tu ada anak 2 orang kecik2 lagi..kalu jadi apa2 kat dia adus....nauzubillah...

snowiffy said...

emmm....camne nk comment ek?? sadis perkahwinan dia. mudah2an dia jumpa lelaki yg lebey BEST!

~Eila @ Along~ said...

i pun dah byk kali kena gini...rakan blogger pun ade tau...now i dah lebih 'baik hati' dgn lebih hati2..no more dah nak pinjam2 ni...

Anonymous said...

kLw bAb pNjaM2 niE...
ntaH LhaAa,
cOz...
kLw sAyA xDur Duit,
saYa mLu mOe p pNjaM pAt sEsApEr pOwn.
yUr LhaA,
sAyA niE stiLL stUdEnt kOLej g.
nNt pNjaM2 t,
theN pAztUE xbLeh mOe bYr smULa,
prObz g.
bHy oO...
bEk g p ikAt prUt jUr.
dr t'Libt nGn prObz.
sAyA p CniE...
mOe stUdy theN bLeh LhaA sAyA dpt iDup yG eLok Ckit nNt wHen Abiz stUdy...
tp,sAyA cKp,
mMg sEnGsArA LhAa kLw jD stUdEnt kLej niE,
sAyA g,
bkN dr gLongN kUarGa yG brAdA pOwN.
sO,sOmEtimEz tuE...
rsA mMg btuL2 t'tekN dgN msLh kEwGn yG mLanDa.sWiUz sAyA ckp oO...
tp,pEr bLeh bwAt...
sAbAr sJ LhAaa...

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin
This is a personal blog. The views and opinions expressed here represent my own and not those of the people, institutions or organizations that I may or may not be related with unless stated explicitly. My thoughts and opinions change from time to time as I come to learn more and develop my understanding about the things and issues that I am blogging about. This blog just provides a snapshot of the knowledge, views, and opinions that I hold at a particular point of time and these might most probably change over a period of time. I reserve the right to evolve my knowledge, thoughts, and viewpoints over time and to change them without assigning any reason. This blog includes links to other sites/blogs operated by third parties. These are provided as a means of convenient access to you to the information/opinion contained therein. I am in no way responsible for the content of any other sites or any products or services that may be offered through other sites.

:: OurWedding2004 ::

Gorgeous People Passing-by ;)